Sommerdæk sæsonen starter nu

Sommerdæk sæsonen starter nu

18. marts 2019 Slået fra Af Jens Bøndergaard

Sne, kulde og frostgrader er på vej over os – det betyder at sommerdæk-sæsonen nærmer sig. Sommerdækkene skal findes frem fra gemmerne, vinterdækkene skal skrues af, og sommerdækkene skal monteres.

Det er naturligvis både muligt at skifte til sommerdæk selv, men mange erfarende og professionelle forhandlere og dækcentre tilbyder som en del af deres services, at skifte dæk på næsten ethvert køretøj. Så er du utryg ved selv at få løftet bilen med en donkraft, skrue boltene af, hive dækket af og montere det nye sommerdæk? Så anbefaler vi, at du benytter en af de mange erfarende dækcentre landet over.
Det er – I Danmark – ikke lovpligtigt at skifte til sommerdæk når sæsonen indtræffer sig, men derfor er det stadig en rigtig fornuftigt og anbefalet idé at gøre.
Det menes faktisk, at det kan være ligeså risikabelt at køre med sommerdæk om vinteren, som at køre med vinterdæk om sommeren – selvom man umiddelbart ikke skulle tro det. Men der er mange fordele ved at skifte til sommerdæk…

 

Hvad er fordelene ved sommerdæk?

Fordelene ved at skifte til sommerdæk er mange – faktisk flere end man umiddelbart skulle tro.

En af de væsentligste forskelle på vinterdæk og sommerdæk, er først og fremmest mønstret, men også materialet – vinterdæk er nemlig af et blødere gummi-materiale end sommerdæk.
Herunder ses en række fordele ved et skift til sommerdæk – når sæsonen indtræffer:

  • Kortere bremselængde på tør vej

Sommerdæk har en væsentlig kortere bremselængde på tør vej end vinterdæk – så prioriterer du din egen – og dine medtrafikanters sikkerhed – så skift til sommerdæk når sæsonen indtræffer.

  • Forbedrede køreegenskaber

Forbedre dit køretøjs køreegenskaber – og dermed din køreglæde med et par sommerdæk om sommeren i stedet for vinterdæk.

  • Vinterdæk nedslides 20% hurtigere end sommerdæk.

Vinterdæk er dyre – og hvorfor så nedslide dem unødvendig. Brug hellere pengene fornuftigt på et dækskifte – det er væsentlig billigere end at erhverve sig et par nye vinterdæk. Så hellere bruge et par sommerdæk som nedslides væsentlig mindre end vinterdæk.

  • Mindre benzinforbrug med sommerdæk

Vinterdæk er – som nævnt – lavet af et andet materiale, nemlig blødere gummi, hvorfor de har en større friktion end f.eks. sommerdæk. Dette betyder at bilen pr. kilometer bruger væsentlig mindre benzin pr. kilometer.

Det siges at dækkenes rullemodstand står for hele 20 % af køretøjets brug af brændstof.

Hvornår skal man skifte til sommerdæk?

Men hvornår er det så en god idé at skifte til sommerdæk? Som nævnt er det ikke lovpligtigt, men ovenstående fordele belyser hvorfor det er en rigtig god idé.

Hvis du ønsker at skifte til sommerdæk – og ikke nedslide vinterdækkene unødvendigt – så er der en række tommelfingerregler til, hvornår man bør skifte til sommerdæk.

  • Temperaturen rammer 7 grader.

At temperaturen rammer 7 grader, er oftest et tegn på, at sommerdæk-sæsonen indtræffer, hvorfor det anbefales at skifte til sommerdæk på dette tidspunkt.

  • Ingen udsigt til sne og slud

Ydermere anbefales det at holde øje med den kommendes tid vejrudsigt. Er der ingen tegn på, at sne, slud og frostgrader indtræffer snarligt, er dette også et tegn på, at det er tid til at skifte sommerdækkene ud med vinterdæk.

Tjek mønsterdybden inden du skifter


Sommerdækkene er selvfølgelig ligegyldige at montere, hvis de ikke fungerer optimalt. Derfor er et tjek af mønsterdybden en rigtig god idé, inden du skifter til sommerdæk.

Til trods for, at vi ingen lovgivning i Danmark har på hvornår du bør skifte til sommerdæk, så er der dog lovgivning angående tilstanden på dine sommerdæk – hvis du skal køre med dem.

Her er kravet, at mønsterdybden på dækkene minimum skal være 1,6 mm, ydermere skal dækkene passe til bilens størrelse samt bredde.

Inden du kører udenlands med sommerdæk

Inden du vælger at køre udenlands på f.eks. sommerferie, så er det en rigtig god idé at tjekke op på sommerdæk/vinterdæk lovgivningen i udlandet.

Til trods for, at vi i Danmark har en række love og regler angående sommerdæk – og manglende på samme – så er disse krav anderledes i udlandet.

Derfor anbefaler vi at du tjekker op på lovgivningen i det land, hvis veje du skal benytte. Så slipper du for unødvendige bøder eller lignende.
Sommerdæk på bil

 

 

Sommerdæk og helårsdæk er ikke det samme

 

Sommerdæk og helårsdæk er ikke det samme – hvorfor det er to forskellige navne, en majoritet tror dog desværre at det er.

Som tidligere nævnt har sommerdæk en væsentlig kortere bremselængde på tør vej, end vinterdæk, hvorfor helårsdæk også har en længere bremselængde en sommerdæk. Dog kortere end vinterdæk – i hvert fald på kort vej.

Mønsteret i dækket afgør bremselængden – og mønstret et skræddersyet til den årstid hvori dækket skal benyttes. Så uanset teknologi er det ikke muligt at producere et helårsdæk som fungerer ligeså optimalt som både sommerdæk og vinterdæk – uanset sæson.

 

Prøv sommerdæk og fælge online

Har du besluttet dig for, at dit køretøj skal have monteret et par sommerdæk, men har du ingen på lager? Så findes der heldigvis en lang række forhandlere som byder på et bredt sortiment af kvalitets sommerdæk.

Det er faktisk muligt – hjemmefra – at tjekke hvorledes netop dit køretøj ser ud med et par sommerdæk – dit køretøj kan nemlig prøve et par sommerdæk online på computeren.

Således kan du uanset mærke, model og årgang se og tilpasse de perfekte sommerdæk til dit køretøj – hjemmefra. Det er hamrende smart.